Archiefpagina

28 Nov 2023 - Nieuws

Onlinehulp-apps

Wisten jullie dat wij in PCM al een aantal jaren inzetten op online hulp?

Er zijn online heel wat tools beschikbaar die we kunnen inzetten in hulpverlening.

Maar welke websites en apps zijn meest aangewezen en bovenal ook betrouwbaar?

 

Lees meer  
23 Nov 2023 - Nieuws

Praatkaffee In Balans

"Het praatkaffee is er voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, voor naastbetrokkenen en geïnteresseerden. Het is een plaats om lotgenoten te ontmoeten en ermee aan de praat te gaan."'Trauma verteert/d'

12 december '23 - 19h30

Inloophuis 't Hus - Zuiderlaan 44, Waregem

23 Nov 2023 - Nieuws

Herstel Academie december '23

Herstel Academie Zuid stelt zijn nieuwe kalender voor december 2023 voor.

Inschrijven kan via deze link: HerstelAcademie

Lees meer  
09 Nov 2023 - Nieuws

Vijfluik Vincent Turpyn

Vincent overon enkele jaren geleden een zware burn-out. Als onderdeel van zijn herstelproces creërde hij als fotograaf een vijfluik met, voor hem, betekenisvolle foto's. Als dankbaarheid voor de professionele hulp, schonk hij dit vijfluik aan Dagkliniek de Pendel.

De Crash "Plots is hij daar, hij komt zonder dat je het zelf beseft. Je bent trouwens de enige die deze niet ziet aankomen."

Eén "Het aantal mensen dat je nodig hebt om het verschil te kunnen maken."

Shinrin Yoku "De Japanse term voor Bosbaden. De helende kracht van de natuur ervaren."

Psychologe Eén van de mensen die mij met professionele hulp in amper vier maanden van een wrak tot een mens wist om te tunen."

Love "Tijdens mijn herstelproces mocht ik de liefde vinden. De gedeelde passie voor fotografie was aardig meegenomen en groeide later uit tot 'Qualipix'."

01 Nov 2023 - Nieuws

Allerheiligen

Op 1 november, Allerheiligen, gedenken we ook de Zusters Benediktinessen die tot in 1974 het beheer en de uitbating van ons psychiatrisch ziekenhuis hebben waargenomen.

In het afgelopen jaar lieten we de twee graven van de Zusters op de oude begraafplaats in de Zandputstraat renoveren.

08 Oct 2023 - Nieuws

Open Geestdagen!

Op zaterdag 7 oktober namen wij deel aan de #OpenGeestdagen. Samen met andere zorgverleners uit Menen zoals CGG Mandel-Leie, Beschut Wonen Eigen Woonst, Wijkgezondheidscentrum ELG de Piramide en het CAW, zetten we onze deuren open. Via een wandeltraject konden de verschillende diensten bezoctht worden en kon ontdekt worden wat er binnen de geestelijke gezondheidszorg gebeurt. Je kon kennis maken met onze ambulante diensten en piepen achter de deuren van de mobiele teams, de polikliniek, de Klim (met o.m. de esketaminebehandelingen), daghospitaal de Pendel en het activiteitencentrum ContACT. De Open Geestdagen zijn een initiatief van Te Gek!? en Zorgnet-Icuro 

05 Oct 2023 - Nieuws

Symposium

Op het symposium (4 okt) brachten de verschillende sprekers elk vanuit hun eigen werkveld en expertise een blik op het (steeds in verandering zijnde) landschap van de Geestelijke Gezondheidszorg. 

Lees meer  
30 Sep 2023 - Nieuws

Internationale podcastdag

Op deze ‘Dag van de Podcast’, willen we jullie laten kennismaken met de podcastreeks ‘Wellicht’ van Te Gek!?. In deze reeks kan je luisteren naar acht verhalen van mensen die worstelden met een depressie. Niet enkel zij komen aan bod, maar ook een aantal mensen uit hun nabije omgeving.

De podcastreeks is gevuld met verhalen vol herkenning, acceptatie, hoop en herstel. Het luisteren zeker waard dus!

Te beluisteren via Spotify, Apple of www.tegek.be/campagnes/wellicht/podcastreeks

#maakdepressiebespreekbaar

15 Sep 2023 - Nieuws

Symposium 4 oktober 2023

Met de Open Geestdagen wil Te Gek!? het belang van mentaal welbevinden onderstrepen en mensen laten kennismaken met de verschillende zorgvormen in de geestelijke gezondheidszorg. Tijdens het symposium komen verschillende sprekers aan bod, met de klemtoon op de eerste lijn.

Serge Deboever, alg. directeur PC Menen, inleiding; Yves Wuyts, Zorgnet-Icuro: "Ik voel... dus ik ga naar... - mentale gezondheid in helikopterperspectief"; Ann Dewulf, lokale coördinator ELP vergezeld door Timen Devolder, WINGG: Eerstelijns psych. zorg; Caroline Hubeaux, coördinator mobiele teams Impact & Amphora: 10 jaar mobiele teams, een blik op verleden en toekomst; Getuigenis; Het geheel wordt gemodereerd door Dirk Vandenberghe, freelance journalist en podcastmaker.

Inschrijven is gratis via: http://www.ticketwinkel.be/Event/Details/symposium-open-geest-dagen-menen 

31 Aug 2023 - Nieuws

Open Geestdagen sleutelhangers

Tijdens de #opengeestdagen van Te Gek!? openen we niet alleen de deuren van de geestelijke gezondheidszorg, we willen ook het belang van praten over je eigen geestelijke gezondheid met naasten en/of professionals benadrukken.

Het taboe op geestelijke gezondheidszorg maakt het niet altijd gemakkelijk om te praten over hoe je je voelt, er is een krachtige sleutel nodig om de deur van je eigen hoofd te openen. 

Daarom lanceert Te Gek!? de Open Geest-sleutelhangers met daarop een ondersteunende boodschap van de vier Open Geest-ambassadeurs. Wil je graag één? De sleutelhangers zijn te koop voor slechts €2 aan het onthaal van het PCM.

22 Mar 2023 - Nieuws

Opstart en uitbreiding van de HIGH INTENSIVE CARE (HIC) crisisunit de CURA

Op 20 maart vond een grote reorganisatie van de residentiële zorg plaats in het psychiatrisch ziekenhuis die gepaard gaat met verhuizingen van patiënten op de afdelingen de Kade en de  Wierde.

Lees meer  
06 Feb 2023 - Nieuws

Herstelondersteunend werken

In het PCM houden we 4x per jaar een intervisie waarbij we stilstaan bij herstelondersteunend werken. We gaan steeds van start met een succesrondje en reflecteren over verschillende thema’s. Tijdens onze laatste bijeenkomst in januari bracht het succesrondje ons bij de conclusie dat nabijheid en steun zorgt voor verbondenheid.

Onze ervaringsdeskundige Eef bracht een interessant onderdeel over ‘professionele betrokkenheid’, waarbij de termen ‘veilige nabijheid’ en ‘gepaste afstand’ in het oog sprongen.

Als hulpverlener merken we dat dit een constant zoeken is naar een gepaste balans tussen die beide. Een onevenwicht in die balans zien we niet als fout maar als een groeiproces in het creëren van de gepaste ruimte voor onze zorgvragers om tot herstel te komen. Aan de hand van eigen voorbeelden vanop de verschillende zorgdivisies gingen we hierover in gesprek. We werden door elkaar geïnspireerd om hiermee bewust aan de slag te gaan op onze eigen afdeling.

02 Feb 2023 - Nieuws

Getuigenis ex-patiënte Pendel

Manon, 23 jaar, brengt vandaag haar verhaal. Niets doet vermoeden dat deze jonge, mooie vrouw al een stevige ‘mentale’ rugzak met zich meedraagt. Van maart tot en met augustus 2022 kwam ze 3,5 dagen per week naar de dagkliniek De Pendel. Haar mentale problemen zijn begonnen rond haar 14de: anorexia, angsten, paniekaanvallen, depressie … het ging met ups en downs, tot ze een jaar geleden terug aan de noodrem trok en professionele hulp zocht.

Lees meer  
26 Jan 2023 - Nieuws

Gedichtendag 2023

Vandaag is het Gedichtendag en start ook de Poëzieweek. Vorig jaar publiceerden we nog enkele gedichten van een Steven, medewerker Technische Dienst. Dit jaar is het de beurt aan Andy, patiënt op de Kade. Geniet van zijn mooie gedicht.

Lees meer  
23 Jan 2023 - Nieuws

Inspiratiemoment & Nieuwjaarsreceptie

Na drie jaar kon er eindelijk weer een nieuwjaarsreceptie plaatsvinden in ons ziekenhuis, maar niet vooraleer we geïnspireerd werden door het fel gesmaakte inspiratiemoment, gebracht door Geert en Klaas van onze dienst zinzorg & pastoraal. Dit jaar kozen ze voor ‘LEVEN’ als centrale thema.

Lees meer  
11 Jan 2023 - Nieuws

Centrale inschrijving geplande opnames

Een jaar geleden zijn we in het PCM gestart met het centraliseren van een deel van de administratieve inschrijving van patiënten. Vroeger werd de volledige afhandeling van geplande opnames uitgevoerd door verpleegkundigen op de afdeling zelf.

Lees meer  
19 Dec 2022 - Nieuws

NIEUW! High Intensive Care-Unit in PCM

Op 20 maart wordt de gesloten crisisunit CURA, die momenteel 10 bedden telt, uitgebreid tot 22 bedden door in te gaan op de oproep van Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om de residentiële zorg in de psychiatrische ziekenhuizen te intensifiëren en dus meer handen aan het bed te voorzien. Hierdoor krijgt het PCM officieel een High Intensive Care-Unit (of HIC).

Lees meer  
15 Dec 2022 - Nieuws

Accent op Talent: Hans Braekeveldt

Het is alweer een tijdje geleden dat we op zoek gingen naar een bijzonder talent bij onze medewerkers. Even rondvragen en er kwamen al snel tientallen namen naar boven van mensen die we konden interviewen. Hans Braekeveldt, een relatief nieuwe aanwinst voor ons ziekenhuis, was bereid om ons mee te nemen achter de schermen van H3ktor, zijn rockband waarmee hij West-Vlaamse podia doet daveren op hun grondvesten.

Lees meer  
06 Dec 2022 - Nieuws

Website / App in de kijker

Het PCM is al enkele jaren aan de slag met 'online hulp'. We zoeken naar kwaliteitsvolle websites en apps, die ondersteuning kunnen bieden aan zowel de patiënt als de hulpverlener.

Geregeld zetten we ook een website in de kijker. Tijdens therapiesessies  of individuele gesprekken gaan we dan eens dieper in op de inhoud van de website. Deze keer is de app 'Crisisbuddy' aan de beurt. Crisisbuddy is ontwikkeld voor jongeren, maar kan ook gebruikt worden door volwassenen. Deze app helpt in het leren omgaan met heftige emoties en gedachten in crisissituaties.

Lees meer  
15 Nov 2022 - Nieuws

Bezoek Sint-Aloysiuscollege Menen

Vandaag mochten we in het PCM vier groepen leerlingen 3de middelbaar ontvangen van het Sint-Aloysiuscollege in Menen. In het kader van hun bezinningsdag/groeidag wilden ze graag kennis maken met plaatsen waar mensen met een zorgvraag geholpen worden. In de beperkte tijd die er ter beschikking was, gaven we een woordje uitleg over psychische kwetsbaarheid en psychische aandoeningen en over de werking van ons ziekenhuis. We hopen dat de leerlingen vooral de boodschap onthouden dat iedereen in zijn leven wel eens te maken kan krijgen met een psychische ziekte en dat het geen teken van zwakte is. Het is OK om hulp te vragen, zelfs al denk je op dat moment dat niemand je zal kunnen helpen.

Lees meer  
10 Nov 2022 - Nieuws

Lichttherapie

U hebt het waarschijnlijk ook al opgemerkt? De donkere wintermaanden staan terug voor de deur. In de winter voelen we ons sneller moe, minder energiek en somberder. Er is een gebrek aan natuurlijk daglicht en hierdoor raakt ons lichaam en biologische klok ontregeld. Velen onder ons ervaren hierdoor een winterdip

Binnen de polikliniek bieden we daarom ook lichttherapie aan. Deze boost van licht zorgt voor meer energie, een betere stemming en een meer gebalanceerde biologische klok.

Lees meer  
10 Oct 2022 - Nieuws

Werelddag van de Geestelijke Gezondheid

Vandaag, 10 oktober, is het de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. We vragen aandacht voor mentale kwetsbaarheid. Ondanks het feit dat het taboe rond psychische klachten en aandoeningen stilaan aan het afbrokkelen is - voor wie er nog niet mee geconfronteerd werd, blijft het vaak een te mijden onderwerp. Wie wel mentale problemen heeft, kan er niet altijd gemakkelijk over praten, of heeft dikwijls het gevoel niet begrepen te worden.

Investeer in mentale zelfzorg en luister naar anderen met de bedoeling om te begrijpen, niet met de bedoeling om antwoorden te geven.

30 Sep 2022 - Nieuws

10-daagse Geestelijke Gezondheid

In het kader van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheidszorg, van 1 tot 10 oktober, worden diverse activiteiten georganiseerd in onze regio: van 'Soep met Babbeltjes' in Kortrijk, een zangnamiddag in Waregem of 'Kom een Caken' in Menen. We willen taboes doorbreken, informatie en ervaringen delen, en natuurlijk elkaar ontmoeten in een leuke sfeer.

Lees meer  
29 Sep 2022 - Nieuws

Ken jij de buddywerking al?

"Samen toffe activiteiten doen in een ongedwongen, ontspannen sfeer” zo vat Nele de ‘buddywerking’ samen in één zin. Nele is iets meer dan een jaar ‘buddy’ van Jef.

Personen met een psychische kwetsbaarheid kunnen terecht in 1 van de 13 regio’s onder de vleugels van 'Buddywerking Vlaanderen'. Daar worden ze in contact gebracht met een ‘buddy’, waarmee ze op regelmatige basis samen leuke dingen kunnen doen om zo uit hun sociaal isolement te geraken.

Lees meer  
20 Sep 2022 - Nieuws

Lezing 'Overdracht en Tegenoverdracht door dr. Marc Hebbrecht

Vandaag was dr. Marc Hebbrecht op bezoek in het PCM. Hij kon ons boeien met een lezing over de therapeutische fenomenen 'overdracht' en 'tegenoverdracht'.

Lees meer  
12 Sep 2022 - Nieuws

12 september: Mindfulness Day

Mindfulness is een staat van bewustzijn die ontstaat door aandacht te schenken, doelbewust, in het huidige moment, en dit zonder te oordelen. Veel van onze energie verliezen we in wat was en wat nog komen moet. Hierdoor missen we het hier en nu. Mindfulness leert ons bewuster te zijn van de rijkdom van het huidige moment. Je leert gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen in een ander perspectief te zien en ervaart meer helderheid, rust en kracht in het leven. Er is evidentie voor het werkzame effect van mindfulness bij mensen met stemmingsstoornissen, depressie, chronische pijn en verslavingen. De mindfulness training vormt dan ook onderdeel van het zorgaanbod in PCM. Enkele medewerkers hebben zich verdiept in deze methodiek om de mindfulnesstraining te kunnen aanbieden.

10 Sep 2022 - Nieuws

Werelddag Suïcidepreventie

Op 10 september wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding

De Vlaamse overheid heeft de laatste jaren, samen met het VLESP, Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, richtlijnen en adviezen uitgewerkt, waaraan bv. psychiatrische instellingen moeten voldoen. De zorginspectie voert onaangekondigde inspecties uit om na te gaan hoe goed de zorginstellingen alle voorwaarden op het vlak van suïcidepreventie in hun zorg hebben geïmplementeerd en ze ook naleven op de werkvloer. In juli ll. kreeg ook het PCM bezoek van de auditoren van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees meer  
29 Aug 2022 - Nieuws

Voorstelling van de patiëntenrechten op de afdelingen

Onafhankelijke ombudsvrouw Cindy De Wilde is momenteel bezig met een rondgang op onze afdelingen om de patiëntenrechten uit te leggen. "Soms worden er wel onverwachte of grappige vragen gesteld ...", aldus Cindy. "Maar veel mensen blijken toch goed op de hoogte te zijn van hun rechten als patiënt." Vandaag was de Pendel aan de beurt.

Lees meer  
11 Jul 2022 - Nieuws

Een stukje geschiedenis van het PCM n.a.v. de feestdag van de H. Benedictus

11 juli staat gekend als de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, maar in het PCM staat deze dag ook voor de feestdag van Heilige Benedictus van Nursia, de patroonheilige van ons ziekenhuis.

Telkens rond de datum van 11 juli willen we een klein stukje historiek van ons ziekenhuis vertellen.

Lees meer  
30 May 2022 - Nieuws

Muziek als sleutel tot de ziel

In het PCM zijn er vier muziektherapeuten aan de slag. Dat is, relatief gezien, meer dan in de meeste andere psychiatrische ziekenhuizen. Onze muziektherapeuten leggen in een boeiend interview haarfijn uit wat hun vak inhoudt. Ze maken komaf met de clichés en misverstanden en vertellen hoe zij 'hun liefde voor muziek' en hun expertise inzetten in het behandelproces.

Lees meer  
06 May 2022 - Nieuws

Accent op Talent: Caroline & Véronique

"Fotografie is een vorm van mindfulness"

In onze artikelenreeks 'Accent op Talent' zetten we telkens een medewerker in de kijker, niet omwille van de prestaties op de werkvloer, maar voor zijn/haar talenten of hobby’s. Caroline Hubaux, hoofd van de mobiele teams Impact en Amphora en Véronique Vanoosthuyze, inhoudelijk coördinator van Amphora delen eenzelfde passie, nl. fotografie.

Lees meer  
03 May 2022 - Nieuws

Reakiro vanaf nu ook in West-Vlaanderen actief

Vanaf 3 mei 2022 kunnen mensen met een ernstige psychiatrische aandoening en die omwille van ondraaglijk psychisch lijden aan euthanasie denken, terecht in een nieuw antennepunt van Reakiro in Brugge. Reakiro werd in 2020 opgericht in Leuven.

Reakiro West-Vlaanderen vormt een samenwerking tussen alle psychiatrische ziekenhuizen van West-Vlaanderen, waaronder het Psychiatrisch Centrum Menen, en de vzw Zusters van de ‘Bermhertigheid Jesu’.

Lees meer  
27 Apr 2022 - Nieuws

Zelfverdedigingstechnieken in het PCM

In het ziekenhuis zetten we heel sterk in op preventie van agressie. Er wordt veel aandacht, begeleiding en training aan besteed. Jammer genoeg is het voorkomen van agressie niet altijd mogelijk en werd er besloten om dit jaar ook extra in te zetten op zelfverdediging, want ook de veiligheid van de werknemers is grote prioriteit voor het PCM.

Lees meer  
19 Apr 2022 - Nieuws

Ombudsdienst Geestelijke Gezondheidszorg in een nieuw jasje

Op 18 april was het de Internationale Dag van de Rechten van de Patiënt. De externe ombudsfunctie voor de geestelijke gezondheidszorg grijpt deze datum aan, om de ombudsfunctie in ons land een make-over te geven. Ze lanceert een nieuwe naam: Onafhankelijke Ombudsdienst Geestelijke Gezondheidszorg of OOGG, er is een nieuwe logo en ook de website zit in een nieuw fris jasje. Ze willen nog meer het bewustzijn rond patiëntenrechten ondersteunen en focussen op zichtbaarheid en toegankelijkheid.

Dit jaar bestaan de wet op de patiëntenrechten in België trouwens 20 jaar. Ook in het PCM zullen we nog in 2022 nog de nodige aandacht besteden aan de rechten van de patiënt. Wordt dus vervolgd …

Neem ondertussen zeker een kijkje op de website van de OOGG: https://oogg.be/

Lees meer  
11 Apr 2022 - Nieuws

Nieuw onthaal

NIEUW ONTHAAL

PCM blijft investeren en vernieuwen! Vanaf 11 april kan je de ‘facelift’ van ons onthaal aan de hoofdingang ‘Bruggestraat 75’, komen bewonderen. De werkruimte voor de onthaalmedewerkers werd groter en moderner gemaakt. Er komt nu veel meer licht binnen. Het geheel komt nu frisser over. 

Klik op 'Lees meer' voor de foto's van de make-over te bekijken.

Lees meer  
25 Mar 2022 - Nieuws

Dagkliniek de 'Pendel' vindt zichzelf opnieuw uit

In het PCM zetten we geregeld onze eigen medewerkers of patiënten in de kijker. Op deze website is er heel veel informatie te vinden over het ziekenhuis en onze werking. Toch willen we geregeld ook eens extra de aandacht vestigen, via een uitgebreider artikel, op één van onze afdelingen of een deelaspect van ons aanbod.

Gezien onze dagkliniek de Pendel het laatste jaar een redelijk grote transformatie heeft ondergaan, vinden we de tijd rijp om wat meer toelichting te vragen aan de organisatorisch coördinator (hoofdverpleegkundige) Tine Verhelst en inhoudelijk coördinator Trude Decraene.

Lees meer  
07 Mar 2022 - Nieuws

Wissel van de Wacht

Dr. Luc Renier is al ruim 30 jaar psychiater in het Psychiatrisch Centrum Menen. De laatste twee decennia was hij ook onze hoofdgeneesheer. Hij loodste het PCM als een zelfzekere en ervaren kapitein doorheen nieuwe en soms woelige wateren.

Eind 2021 besliste dokter Renier dat het tijd was om de fakkel als hoofdgeneesheer door te geven. Hij denkt nog niet aan pensioen, wil nog een paar jaartjes als psychiater aan de slag blijven, maar hij wenst ook meer tijd te maken voor zichzelf, zijn gezin en zijn kleinkinderen.

Dr. Wim De Troyer, die zelf al sinds 2004 als psychiater in het PCM werkt, ging akkoord om Dr. Renier op te volgen. In een uniek dubbelinterview laten we de twee artsen aan het woord over het verleden en de toekomst.

Lees meer  
17 Feb 2022 - Nieuws

Primeur: eerste student geneeskunde in het PCM

Sinds begin deze week loopt een studente geneeskunde stage in ons ziekenhuis. ‘Niets speciaal’ denkt u misschien, ‘toekomstige artsen moeten nu eenmaal stage lopen’. Toch is dit voor ons ziekenhuis een primeur.

We krijgen jaarlijks honderden stagiairs over de vloer. Het zijn studenten verpleegkunde, studenten van de therapeutische disciplines, studenten maatschappelijk werk … maar in het PCM hebben we nog nooit studenten geneeskunde begeleid. Britt Debaene mag de spits afbijten.

Lees meer  
27 Jan 2022 - Nieuws

Nieuwe inkom & onthaalruimte Polikliniek

Vandaag knipte de voorzitter van de vzw CIGB, Peter Depoot, in aanwezigheid van onze artsen, directie, architect Johan Ketele, en enkele medewerkers van het medisch secretariaat en de technische dienst, plechtig het lintje door in de gloednieuwe onthaalruimte van de Polikliniek in de Bruggestraat nr. 61.

Meer dan 30 jaar geleden werd het pand gehuurd om er de burelen van Eigen Woonst in te vestigen, nu is het een moderne onthaalruimte voor de Polikliniek met veel ruimte en licht. 

Lees meer  
11 Jan 2022 - Nieuws

Esketaminebehandeling in het PCM: een stand van zaken

Sinds 4 maanden bieden we in het PCM, voor zowel residentiële als ambulante patiënten, een kuur met esketamine aan om ernstige depressie te behandelen. Tijd om even een balans op te maken. 

Lees meer  
10 Dec 2021 - Nieuws

Bezoek Vives-studenten Zorgtechnologie

Vorige maand kwamen de Vives-eerstejaarsstudenten Bachelor in de Zorgtechnologie langs in het PCM. De spontane aanvraag om kennis te maken met de psychiatrie kwam van de studenten en hun docenten zelf. Zorgtechnologie is in de reguliere gezondheidszorg en algemene ziekenhuizen al beter ingeburgerd, maar zowel de studenten als wijzelf zijn ervan overtuigd dat er in de geestelijke gezondheidszorg nog tal van mogelijkheden zijn om technologie creatief en innovatief te implementeren in de behandeling van patiënten met psychische problemen. 

 

Lees meer  
26 Nov 2021 - Nieuws

Nieuwe externe ombudspersoon in het PCM

Vandaag kwam Cindy De Wilde, de nieuwe externe ombudsvrouw, voor het eerst langs in het PCM. Vanaf nu zal ze elke vrijdag permanentie houden van 9u tot 12u.

Deze morgen kreeg ze een rondleiding op alle afdelingen van onze interne ombudsvrouw Heiderike Seynaeve en leerde ze al enkele patiënten kennen.

We wensen haar alvast veel succes toe!

Lees meer  
24 Nov 2021 - Nieuws

Bezoek studenten Verpleegkunde Vives Roeselare

De eerstejaars studenten Verpleegkunde van Vives Roeselare waren vandaag terug op bezoek in ons ziekenhuis. Na de positieve feedback van de studenten vorig jaar, kregen we opnieuw de vraag van Vives om te mogen langskomen.

Lees meer  
14 Oct 2021 - Nieuws

Opendeurdag PCM op zondag 10 oktober 2021

Onze opendeurdag op zondag 10 oktober 2021, n.a.v. de internationale dag van de mentale gezondheid, was een groot succes. Ongeveer 1.300 mensen kwamen een kijkje nemen in onze instelling die meer dan 300 jaar geschiedenis heeft in de mentale gezondheidszorg. Honderden medewerkers hebben zich ingespannen om voor de bezoekers een leerrijke en aangename ervaring te creëren. De weergoden waren ons bovendien gunstig gezind, wat de wandeling op het domein onder de heerlijke herfstzon een extra cachet gaf. 

U kunt nog steeds het levensverhaal van onze personages  lezen, inclusief hun quotes. 

Ook FOCUS-WTV kwam een kijkje nemen. Klik hier voor de reportage.

Lees meer  
05 Aug 2021 - Nieuws

Agressiecoach, spilfiguur in een veranderend zorglandschap

Stafmedewerker Elly Vervaeke is vertrouwd met hoogoplopende spanning en agressie op de werkvloer. Ze stond tot voor kort aan het hoofd van de opname- en crisisafdeling Cura. Een tijdje geleden maakte ze de overstap naar de 'staf'. Onlangs volgde Elly een opleiding tot 'agressiecoach', niet om scheidsrechter te kunnen spelen bij conflicten, maar net om op een herstelgerichte manier te werk te gaan, en volop in te zetten op preventie van agressie en op het doordacht aanpakken van de situatie als er zich toch een incident voordoet. De patiënt en zijn familie worden daarbij als partner gezien. Eén van haar taken is nu het ondersteunen en coachen van de medewerkers in moeilijke situaties op het terrein. 

Lees meer  
23 Jul 2021 - Nieuws

Villa Via in de kijker

Villa Via is een woonproject van het PC Menen waar vier ex-patiënten met een psychotische kwetsbaarheid onder het statuut van nabehandeling gedurende een jaar een intensieve begeleiding krijgen van een team van zorgverleners.

Lees meer  
12 Jul 2021 - Nieuws

Getuigenis Louic

Louic Depaepe is zytholoog, hij heeft net een origineel kookboek geschreven, en heeft terug zin om van alles te ondernemen. 

Nog niet zo lang geleden was Louic een patiënt in onze dagkliniek de Pendel. Nu wil hij zijn verhaal delen, o.m. omdat hij wil blijven vechten tegen die verschrikkelijke ziekte die ‘depressie’ heet, en anderen wil aanmoedigen om ook de moed niet op te geven.

Lees meer  
30 Jun 2021 - Nieuws

Social Media Day

Op ‘Social Media Day’ willen we onszelf eens voorstellen, de werkgroep achter de 'schermen'. We komen vanuit verschillende hoeken van het PCM, zowel de directe patiëntenzorg als de personeelszorg is vertegenwoordigd.

Sinds februari 2020 zijn we actief op Facebook, Instagram en LinkedIn. Meteen een erg pittig jaar om te starten maar we gingen de uitdaging aan.

Lees meer  
03 Jun 2021 - Nieuws

Covid Corner

Door de corona-crisis werden er het voorbije jaar vele beperkingen opgelegd aan alle burgers. We willen vanuit het beleid transparant communiceren hierover en ijveren ervoor om steeds de laatste stand van zaken in onze 'Covid Corner' te publiceren.

11 Dec 2020 - Nieuws

Zeg het eens met muziek ...

Kijk en luister naar een samenwerking van Steffi en Saar, therapeuten in 'ons huis'.

Dit is hun 'muzikaal hart onder de riem' voor iedereen die er nood aan heeft. Voor patiënten, collega's, familieleden, bezoekers, kennissen, buren, onbekenden, ...

Lees meer  
09 Nov 2020 - Nieuws

Videobellen in de zorg - Tijdelijk fenomeen of 'here to stay'?

Corona gaf beeldbellen in de zorg een onverwacht elan. Maar het is veel meer dan louter een alternatieve manier voor zorgverleners om patiënten te 'zien' in tijden van lockdown. Beeldbellen maakt deel uit van de 'blended' hulpverlening.

Wat dit betekent en hoe we in het PCM en in de mobiele teams Impact en Amphora videobellen inpassen in de behandeling, lees je in ons artikel: 'Videobellen in de zorg, tijdelijk fenomeen of here to stay'. en bekijk hier onze instructievideo. 

Lees meer  
23 Sep 2020 - Nieuws

Accent op Talent

De meeste medewerkers kennen hun directe collega’s redelijk goed. Je zit in hetzelfde team, je werkt op dezelfde dienst, je deelt een bureau … Tijdens de koffiepauze of lunch zijn de kinderen, de hobby’s of andere interesses dan wel vaker een gespreksonderwerp. Maar velen weten niet wat collega's van andere diensten doen in hun vrije tijd. Hoe goed kennen we elkaar nog? Wat weten de ‘anciens’ die al jarenlang lief en leed met elkaar delen, van de nieuwe medewerkers die ons ziekenhuis de laatste tijd hebben versterkt en vice versa?

Lees meer  
11 Sep 2020 - Nieuws

Dirk, vrijwilliger op de Kade

Dirk werkt als vrijwilliger op de Kade, de afdeling voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis en/of verslavingsproblematiek. In een openhartig interview vertelt hij over zijn activiteiten als vrijwilliger, zijn eigen opname en zijn 'drukke agenda'. Met zijn enthousiasme en gedrevenheid weet hij iedereen te inspireren. 

Lees meer  
12 Aug 2020 - Nieuws

Jobstudent Maxime: Vlog

Maxime vertelt in zijn vlog hoe het is om hier als student te werken. Benieuwd naar zijn filmpje? Bekijk het dan snel!

Lees meer  
01 Jul 2020 - Nieuws

Dossier' Psychiatrie en mentaal welzijn in het nieuwe normaal'

Tijdens de eerste coronagolf interviewden we enkele experts, onze eigen hoofdarts dr. Renier en toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block over de invloed van corona op de psychiatrie. U kunt de artikels hier nog eens nalezen. 

Lees meer  
06 Feb 2020 - Nieuws

Lancering Sociale Media

Vanaf februari 2020 kan iedereen op op Facebook, Instagram en LinkedIn het reilen en zeilen van het PCM volgen. De lancering ging gepaard met een event en een zelf gemaakt filmpje waarbij alle afdelingen en diensten de revue passeren.

Lees meer  
- Nieuws

Consolatio

Polyfonie en poëzie die troost brengen.

Op 4 november vindt in de kapel van het PCM "Consolatio" plaats, een voorstelling rond lijden en vertroosting.

Polyfone koormuziek wordt daarin afgewisseld met poëzie- en prozateksten van patiënten van het PCM.

Uitvoerders zijn Da Cantar en organist Dinos de Beun. Da Cantar is een vocaal ensemble uit Brugge dat zich toelegt op de uitvoering van vocaal repertoire uit de Renaissance.

Kaarten reserveren (€15) kan via een mailtje naar dacantar@gmail.com

Opgelet! Het aantal plaatsen is beperkt tot 100! Reserveer dus tijdig om zeker te zijn van een plaatsje!

- Nieuws

Buren Bij Kunstenaars

Wist je dat ook wij deelnamen aan Buren Bij Kunstenaars?

Tal van kijklustigen kwamen langs in onze (prachtige!) kapel.

Cliënten en werknermers uit ContACT(*) stelden er hun kunstige talenten tentoon!

Op onze sociale mediakanalen, Facebook en Instagram, vind u een aantal werken terug.

(*)ContACT (Centrum voor ONTmoeting en ACTivatie is een laagdrempelig centrum voor en door mensen met een (langdurig) psychische kwetsbaarheid die op zoek zijn naar een dagaanbod en behoort tot het luik nazorg.

YOUCA

YOUth for Change and Action

We mochten zes studenten verwerlkomen die een dagje kwamen meewerken binnen de verschillende disciplines, zorgdivisies en overkoepelende diensten.

Specifiek kreeg met extra hulp binnen de Keuken, Psychomotorische therapie Kade en Vliet, Verpleegkundige Kade, medewerker ContACT en bij de Technische Dienst.

Het geld dat ze die dag verdienden ging integraal anar een jongerenproject van Plan International.

Bedankt Liam, Seppe, Rien, Marthe, Elly en Kyan!

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×