Op zaterdag 7 oktober namen wij deel aan de #OpenGeestdagen. Samen met andere zorgverleners uit Menen zoals CGG Mandel-Leie, Beschut Wonen Eigen Woonst, Wijkgezondheidscentrum ELG de Piramide en het CAW, zetten we onze deuren open. Via een wandeltraject konden de verschillende diensten bezoctht worden en kon ontdekt worden wat er binnen de geestelijke gezondheidszorg gebeurt. Je kon kennis maken met onze ambulante diensten en piepen achter de deuren van de mobiele teams, de polikliniek, de Klim (met o.m. de esketaminebehandelingen), daghospitaal de Pendel en het activiteitencentrum ContACT. De Open Geestdagen zijn een initiatief van Te Gek!? en Zorgnet-Icuro.
Op het symposium (4 okt) brachten de verschillende sprekers elk vanuit hun eigen werkveld en expertise een blik op het (steeds in verandering zijnde) landschap van de Geestelijke Gezondheidszorg.
Met de Open Geestdagen wil Te Gek!? het belang van mentaal welbevinden onderstrepen en mensen laten kennismaken met de verschillende zorgvormen in de geestelijke gezondheidszorg. Tijdens het symposium komen verschillende sprekers aan bod, met de klemtoon op de eerste lijn.
Serge Deboever, alg. directeur PC Menen, inleiding; Yves Wuyts, Zorgnet-Icuro: "Ik voel... dus ik ga naar... - mentale gezondheid in helikopterperspectief"; Ann Dewulf, lokale coördinator ELP vergezeld door Timen Devolder, WINGG: Eerstelijns psych. zorg; Caroline Hubeaux, coördinator mobiele teams Impact & Amphora: 10 jaar mobiele teams, een blik op verleden en toekomst; Getuigenis; Het geheel wordt gemodereerd door Dirk Vandenberghe, freelance journalist en podcastmaker.
Inschrijven is gratis via: http://www.ticketwinkel.be/Event/Details/symposium-open-geest-dagen-menen
Tijdens de #opengeestdagen van Te Gek!? openen we niet alleen de deuren van de geestelijke gezondheidszorg, we willen ook het belang van praten over je eigen geestelijke gezondheid met naasten en/of professionals benadrukken.
Het taboe op geestelijke gezondheidszorg maakt het niet altijd gemakkelijk om te praten over hoe je je voelt, er is een krachtige sleutel nodig om de deur van je eigen hoofd te openen.
Daarom lanceert Te Gek!? de Open Geest-sleutelhangers met daarop een ondersteunende boodschap van de vier Open Geest-ambassadeurs. Wil je graag één? De sleutelhangers zijn te koop voor slechts €2 aan het onthaal van het PCM.
In het PCM houden we 4x per jaar een intervisie waarbij we stilstaan bij herstelondersteunend werken. We gaan steeds van start met een succesrondje en reflecteren over verschillende thema’s. Tijdens onze laatste bijeenkomst in januari bracht het succesrondje ons bij de conclusie dat nabijheid en steun zorgt voor verbondenheid.
Onze ervaringsdeskundige Eef bracht een interessant onderdeel over ‘professionele betrokkenheid’, waarbij de termen ‘veilige nabijheid’ en ‘gepaste afstand’ in het oog sprongen.
Als hulpverlener merken we dat dit een constant zoeken is naar een gepaste balans tussen die beide. Een onevenwicht in die balans zien we niet als fout maar als een groeiproces in het creëren van de gepaste ruimte voor onze zorgvragers om tot herstel te komen. Aan de hand van eigen voorbeelden vanop de verschillende zorgdivisies gingen we hierover in gesprek. We werden door elkaar geïnspireerd om hiermee bewust aan de slag te gaan op onze eigen afdeling.
Vandaag is het Gedichtendag en start ook de Poëzieweek. Vorig jaar publiceerden we nog enkele gedichten van een Steven, medewerker Technische Dienst. Dit jaar is het de beurt aan Andy, patiënt op de Kade. Geniet van zijn mooie gedicht.
Na drie jaar kon er eindelijk weer een nieuwjaarsreceptie plaatsvinden in ons ziekenhuis, maar niet vooraleer we geïnspireerd werden door het fel gesmaakte inspiratiemoment, gebracht door Geert en Klaas van onze dienst zinzorg & pastoraal. Dit jaar kozen ze voor ‘LEVEN’ als centrale thema.
Een jaar geleden zijn we in het PCM gestart met het centraliseren van een deel van de administratieve inschrijving van patiënten. Vroeger werd de volledige afhandeling van geplande opnames uitgevoerd door verpleegkundigen op de afdeling zelf.
Op 20 maart wordt de gesloten crisisunit CURA, die momenteel 10 bedden telt, uitgebreid tot 22 bedden door in te gaan op de oproep van Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om de residentiële zorg in de psychiatrische ziekenhuizen te intensifiëren en dus meer handen aan het bed te voorzien. Hierdoor krijgt het PCM officieel een High Intensive Care-Unit (of HIC).
Het is alweer een tijdje geleden dat we op zoek gingen naar een bijzonder talent bij onze medewerkers. Even rondvragen en er kwamen al snel tientallen namen naar boven van mensen die we konden interviewen. Hans Braekeveldt, een relatief nieuwe aanwinst voor ons ziekenhuis, was bereid om ons mee te nemen achter de schermen van H3ktor, zijn rockband waarmee hij West-Vlaamse podia doet daveren op hun grondvesten.
Vandaag mochten we in het PCM vier groepen leerlingen 3de middelbaar ontvangen van het Sint-Aloysiuscollege in Menen. In het kader van hun bezinningsdag/groeidag wilden ze graag kennis maken met plaatsen waar mensen met een zorgvraag geholpen worden. In de beperkte tijd die er ter beschikking was, gaven we een woordje uitleg over psychische kwetsbaarheid en psychische aandoeningen en over de werking van ons ziekenhuis. We hopen dat de leerlingen vooral de boodschap onthouden dat iedereen in zijn leven wel eens te maken kan krijgen met een psychische ziekte en dat het geen teken van zwakte is. Het is OK om hulp te vragen, zelfs al denk je op dat moment dat niemand je zal kunnen helpen.
U hebt het waarschijnlijk ook al opgemerkt? De donkere wintermaanden staan terug voor de deur. In de winter voelen we ons sneller moe, minder energiek en somberder. Er is een gebrek aan natuurlijk daglicht en hierdoor raakt ons lichaam en biologische klok ontregeld. Velen onder ons ervaren hierdoor een winterdip.
Binnen de polikliniek bieden we daarom ook lichttherapie aan. Deze boost van licht zorgt voor meer energie, een betere stemming en een meer gebalanceerde biologische klok.
Vandaag, 10 oktober, is het de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. We vragen aandacht voor mentale kwetsbaarheid. Ondanks het feit dat het taboe rond psychische klachten en aandoeningen stilaan aan het afbrokkelen is - voor wie er nog niet mee geconfronteerd werd, blijft het vaak een te mijden onderwerp. Wie wel mentale problemen heeft, kan er niet altijd gemakkelijk over praten, of heeft dikwijls het gevoel niet begrepen te worden.
Investeer in mentale zelfzorg en luister naar anderen met de bedoeling om te begrijpen, niet met de bedoeling om antwoorden te geven.
In het kader van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheidszorg, van 1 tot 10 oktober, worden diverse activiteiten georganiseerd in onze regio: van 'Soep met Babbeltjes' in Kortrijk, een zangnamiddag in Waregem of 'Kom een Caken' in Menen. We willen taboes doorbreken, informatie en ervaringen delen, en natuurlijk elkaar ontmoeten in een leuke sfeer.
"Samen toffe activiteiten doen in een ongedwongen, ontspannen sfeer” zo vat Nele de ‘buddywerking’ samen in één zin. Nele is iets meer dan een jaar ‘buddy’ van Jef.
Personen met een psychische kwetsbaarheid kunnen terecht in 1 van de 13 regio’s onder de vleugels van 'Buddywerking Vlaanderen'. Daar worden ze in contact gebracht met een ‘buddy’, waarmee ze op regelmatige basis samen leuke dingen kunnen doen om zo uit hun sociaal isolement te geraken.
Vandaag was dr. Marc Hebbrecht op bezoek in het PCM. Hij kon ons boeien met een lezing over de therapeutische fenomenen 'overdracht' en 'tegenoverdracht'.
Mindfulness is een staat van bewustzijn die ontstaat door aandacht te schenken, doelbewust, in het huidige moment, en dit zonder te oordelen. Veel van onze energie verliezen we in wat was en wat nog komen moet. Hierdoor missen we het hier en nu. Mindfulness leert ons bewuster te zijn van de rijkdom van het huidige moment. Je leert gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen in een ander perspectief te zien en ervaart meer helderheid, rust en kracht in het leven. Er is evidentie voor het werkzame effect van mindfulness bij mensen met stemmingsstoornissen, depressie, chronische pijn en verslavingen. De mindfulness training vormt dan ook onderdeel van het zorgaanbod in PCM. Enkele medewerkers hebben zich verdiept in deze methodiek om de mindfulnesstraining te kunnen aanbieden.
Op 10 september wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding.
De Vlaamse overheid heeft de laatste jaren, samen met het VLESP, Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, richtlijnen en adviezen uitgewerkt, waaraan bv. psychiatrische instellingen moeten voldoen. De zorginspectie voert onaangekondigde inspecties uit om na te gaan hoe goed de zorginstellingen alle voorwaarden op het vlak van suïcidepreventie in hun zorg hebben geïmplementeerd en ze ook naleven op de werkvloer. In juli ll. kreeg ook het PCM bezoek van de auditoren van het Agentschap Zorg en Gezondheid.
Onafhankelijke ombudsvrouw Cindy De Wilde is momenteel bezig met een rondgang op onze afdelingen om de patiëntenrechten uit te leggen. "Soms worden er wel onverwachte of grappige vragen gesteld ...", aldus Cindy. "Maar veel mensen blijken toch goed op de hoogte te zijn van hun rechten als patiënt." Vandaag was de Pendel aan de beurt.
11 juli staat gekend als de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, maar in het PCM staat deze dag ook voor de feestdag van Heilige Benedictus van Nursia, de patroonheilige van ons ziekenhuis.
Telkens rond de datum van 11 juli willen we een klein stukje historiek van ons ziekenhuis vertellen.
In het PCM zijn er vier muziektherapeuten aan de slag. Dat is, relatief gezien, meer dan in de meeste andere psychiatrische ziekenhuizen. Onze muziektherapeuten leggen in een boeiend interview haarfijn uit wat hun vak inhoudt. Ze maken komaf met de clichés en misverstanden en vertellen hoe zij 'hun liefde voor muziek' en hun expertise inzetten in het behandelproces.
"Fotografie is een vorm van mindfulness"
In onze artikelenreeks 'Accent op Talent' zetten we telkens een medewerker in de kijker, niet omwille van de prestaties op de werkvloer, maar voor zijn/haar talenten of hobby’s. Caroline Hubaux, hoofd van de mobiele teams Impact en Amphora en Véronique Vanoosthuyze, inhoudelijk coördinator van Amphora delen eenzelfde passie, nl. fotografie.
Vanaf 3 mei 2022 kunnen mensen met een ernstige psychiatrische aandoening en die omwille van ondraaglijk psychisch lijden aan euthanasie denken, terecht in een nieuw antennepunt van Reakiro in Brugge. Reakiro werd in 2020 opgericht in Leuven.
Reakiro West-Vlaanderen vormt een samenwerking tussen alle psychiatrische ziekenhuizen van West-Vlaanderen, waaronder het Psychiatrisch Centrum Menen, en de vzw Zusters van de ‘Bermhertigheid Jesu’.
In het ziekenhuis zetten we heel sterk in op preventie van agressie. Er wordt veel aandacht, begeleiding en training aan besteed. Jammer genoeg is het voorkomen van agressie niet altijd mogelijk en werd er besloten om dit jaar ook extra in te zetten op zelfverdediging, want ook de veiligheid van de werknemers is grote prioriteit voor het PCM.
Op 18 april was het de Internationale Dag van de Rechten van de Patiënt. De externe ombudsfunctie voor de geestelijke gezondheidszorg grijpt deze datum aan, om de ombudsfunctie in ons land een make-over te geven. Ze lanceert een nieuwe naam: Onafhankelijke Ombudsdienst Geestelijke Gezondheidszorg of OOGG, er is een nieuwe logo en ook de website zit in een nieuw fris jasje. Ze willen nog meer het bewustzijn rond patiëntenrechten ondersteunen en focussen op zichtbaarheid en toegankelijkheid.
Dit jaar bestaan de wet op de patiëntenrechten in België trouwens 20 jaar. Ook in het PCM zullen we nog in 2022 nog de nodige aandacht besteden aan de rechten van de patiënt. Wordt dus vervolgd …
Neem ondertussen zeker een kijkje op de website van de OOGG: https://oogg.be/
NIEUW ONTHAAL
PCM blijft investeren en vernieuwen! Vanaf 11 april kan je de ‘facelift’ van ons onthaal aan de hoofdingang ‘Bruggestraat 75’, komen bewonderen. De werkruimte voor de onthaalmedewerkers werd groter en moderner gemaakt. Er komt nu veel meer licht binnen. Het geheel komt nu frisser over.
Klik op 'Lees meer' voor de foto's van de make-over te bekijken.
In het PCM zetten we geregeld onze eigen medewerkers of patiënten in de kijker. Op deze website is er heel veel informatie te vinden over het ziekenhuis en onze werking. Toch willen we geregeld ook eens extra de aandacht vestigen, via een uitgebreider artikel, op één van onze afdelingen of een deelaspect van ons aanbod.
Gezien onze dagkliniek de Pendel het laatste jaar een redelijk grote transformatie heeft ondergaan, vinden we de tijd rijp om wat meer toelichting te vragen aan de organisatorisch coördinator (hoofdverpleegkundige) Tine Verhelst en inhoudelijk coördinator Trude Decraene.
Dr. Luc Renier is al ruim 30 jaar psychiater in het Psychiatrisch Centrum Menen. De laatste twee decennia was hij ook onze hoofdgeneesheer. Hij loodste het PCM als een zelfzekere en ervaren kapitein doorheen nieuwe en soms woelige wateren.
Eind 2021 besliste dokter Renier dat het tijd was om de fakkel als hoofdgeneesheer door te geven. Hij denkt nog niet aan pensioen, wil nog een paar jaartjes als psychiater aan de slag blijven, maar hij wenst ook meer tijd te maken voor zichzelf, zijn gezin en zijn kleinkinderen.
Dr. Wim De Troyer, die zelf al sinds 2004 als psychiater in het PCM werkt, ging akkoord om Dr. Renier op te volgen. In een uniek dubbelinterview laten we de twee artsen aan het woord over het verleden en de toekomst.
Sinds begin deze week loopt een studente geneeskunde stage in ons ziekenhuis. ‘Niets speciaal’ denkt u misschien, ‘toekomstige artsen moeten nu eenmaal stage lopen’. Toch is dit voor ons ziekenhuis een primeur.
We krijgen jaarlijks honderden stagiairs over de vloer. Het zijn studenten verpleegkunde, studenten van de therapeutische disciplines, studenten maatschappelijk werk … maar in het PCM hebben we nog nooit studenten geneeskunde begeleid. Britt Debaene mag de spits afbijten.
Vandaag knipte de voorzitter van de vzw CIGB, Peter Depoot, in aanwezigheid van onze artsen, directie, architect Johan Ketele, en enkele medewerkers van het medisch secretariaat en de technische dienst, plechtig het lintje door in de gloednieuwe onthaalruimte van de Polikliniek in de Bruggestraat nr. 61.
Meer dan 30 jaar geleden werd het pand gehuurd om er de burelen van Eigen Woonst in te vestigen, nu is het een moderne onthaalruimte voor de Polikliniek met veel ruimte en licht.
Sinds 4 maanden bieden we in het PCM, voor zowel residentiële als ambulante patiënten, een kuur met esketamine aan om ernstige depressie te behandelen. Tijd om even een balans op te maken.
Vorige maand kwamen de Vives-eerstejaarsstudenten Bachelor in de Zorgtechnologie langs in het PCM. De spontane aanvraag om kennis te maken met de psychiatrie kwam van de studenten en hun docenten zelf. Zorgtechnologie is in de reguliere gezondheidszorg en algemene ziekenhuizen al beter ingeburgerd, maar zowel de studenten als wijzelf zijn ervan overtuigd dat er in de geestelijke gezondheidszorg nog tal van mogelijkheden zijn om technologie creatief en innovatief te implementeren in de behandeling van patiënten met psychische problemen.
Vandaag kwam Cindy De Wilde, de nieuwe externe ombudsvrouw, voor het eerst langs in het PCM. Vanaf nu zal ze elke vrijdag permanentie houden van 9u tot 12u.
Deze morgen kreeg ze een rondleiding op alle afdelingen van onze interne ombudsvrouw Heiderike Seynaeve en leerde ze al enkele patiënten kennen.
We wensen haar alvast veel succes toe!
De eerstejaars studenten Verpleegkunde van Vives Roeselare waren vandaag terug op bezoek in ons ziekenhuis. Na de positieve feedback van de studenten vorig jaar, kregen we opnieuw de vraag van Vives om te mogen langskomen.
Onze opendeurdag op zondag 10 oktober 2021, n.a.v. de internationale dag van de mentale gezondheid, was een groot succes. Ongeveer 1.300 mensen kwamen een kijkje nemen in onze instelling die meer dan 300 jaar geschiedenis heeft in de mentale gezondheidszorg. Honderden medewerkers hebben zich ingespannen om voor de bezoekers een leerrijke en aangename ervaring te creëren. De weergoden waren ons bovendien gunstig gezind, wat de wandeling op het domein onder de heerlijke herfstzon een extra cachet gaf.
U kunt nog steeds het levensverhaal van onze personages lezen, inclusief hun quotes.
Ook FOCUS-WTV kwam een kijkje nemen. Klik hier voor de reportage.
Stafmedewerker Elly Vervaeke is vertrouwd met hoogoplopende spanning en agressie op de werkvloer. Ze stond tot voor kort aan het hoofd van de opname- en crisisafdeling Cura. Een tijdje geleden maakte ze de overstap naar de 'staf'. Onlangs volgde Elly een opleiding tot 'agressiecoach', niet om scheidsrechter te kunnen spelen bij conflicten, maar net om op een herstelgerichte manier te werk te gaan, en volop in te zetten op preventie van agressie en op het doordacht aanpakken van de situatie als er zich toch een incident voordoet. De patiënt en zijn familie worden daarbij als partner gezien. Eén van haar taken is nu het ondersteunen en coachen van de medewerkers in moeilijke situaties op het terrein.
Villa Via is een woonproject van het PC Menen waar vier ex-patiënten met een psychotische kwetsbaarheid onder het statuut van nabehandeling gedurende een jaar een intensieve begeleiding krijgen van een team van zorgverleners.
Louic Depaepe is zytholoog, hij heeft net een origineel kookboek geschreven, en heeft terug zin om van alles te ondernemen.
Nog niet zo lang geleden was Louic een patiënt in onze dagkliniek de Pendel. Nu wil hij zijn verhaal delen, o.m. omdat hij wil blijven vechten tegen die verschrikkelijke ziekte die ‘depressie’ heet, en anderen wil aanmoedigen om ook de moed niet op te geven.
Op ‘Social Media Day’ willen we onszelf eens voorstellen, de werkgroep achter de 'schermen'. We komen vanuit verschillende hoeken van het PCM, zowel de directe patiëntenzorg als de personeelszorg is vertegenwoordigd.
Sinds februari 2020 zijn we actief op Facebook, Instagram en LinkedIn. Meteen een erg pittig jaar om te starten maar we gingen de uitdaging aan.
Door de corona-crisis werden er het voorbije jaar vele beperkingen opgelegd aan alle burgers. We willen vanuit het beleid transparant communiceren hierover en ijveren ervoor om steeds de laatste stand van zaken in onze 'Covid Corner' te publiceren.
Kijk en luister naar een samenwerking van Steffi en Saar, therapeuten in 'ons huis'.
Dit is hun 'muzikaal hart onder de riem' voor iedereen die er nood aan heeft. Voor patiënten, collega's, familieleden, bezoekers, kennissen, buren, onbekenden, ...
Corona gaf beeldbellen in de zorg een onverwacht elan. Maar het is veel meer dan louter een alternatieve manier voor zorgverleners om patiënten te 'zien' in tijden van lockdown. Beeldbellen maakt deel uit van de 'blended' hulpverlening.
Wat dit betekent en hoe we in het PCM en in de mobiele teams Impact en Amphora videobellen inpassen in de behandeling, lees je in ons artikel: 'Videobellen in de zorg, tijdelijk fenomeen of here to stay'. en bekijk hier onze instructievideo.
De meeste medewerkers kennen hun directe collega’s redelijk goed. Je zit in hetzelfde team, je werkt op dezelfde dienst, je deelt een bureau … Tijdens de koffiepauze of lunch zijn de kinderen, de hobby’s of andere interesses dan wel vaker een gespreksonderwerp. Maar velen weten niet wat collega's van andere diensten doen in hun vrije tijd. Hoe goed kennen we elkaar nog? Wat weten de ‘anciens’ die al jarenlang lief en leed met elkaar delen, van de nieuwe medewerkers die ons ziekenhuis de laatste tijd hebben versterkt en vice versa?
Dirk werkt als vrijwilliger op de Kade, de afdeling voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis en/of verslavingsproblematiek. In een openhartig interview vertelt hij over zijn activiteiten als vrijwilliger, zijn eigen opname en zijn 'drukke agenda'. Met zijn enthousiasme en gedrevenheid weet hij iedereen te inspireren.
Maxime vertelt in zijn vlog hoe het is om hier als student te werken. Benieuwd naar zijn filmpje? Bekijk het dan snel!
Tijdens de eerste coronagolf interviewden we enkele experts, onze eigen hoofdarts dr. Renier en toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block over de invloed van corona op de psychiatrie. U kunt de artikels hier nog eens nalezen.
Vanaf februari 2020 kan iedereen op op Facebook, Instagram en LinkedIn het reilen en zeilen van het PCM volgen. De lancering ging gepaard met een event en een zelf gemaakt filmpje waarbij alle afdelingen en diensten de revue passeren.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now