Archiefpagina

10 Nov 2021 - Nieuws

Winnaars Didi-wedstrijd opendeurdag

De winnaars van onze Didi-wedstrijd zijn gekend. Proficiat een Siem en Lowiek! Zij krijgen een bon van Dreamland cadeau. Bekijk ook de andere ingezonden creaties.

Lees meer  
04 Nov 2021 - Nieuws

SRH in de kijker


SRH (Steunend Relationeel Handelen) is een methodiek bij het ondersteunen van mensen met een psychische en sociale kwetsbaarheid. Onder meer dankzij onze gemotiveerde werkgroep SRH heeft reeds 1/4 van onze hulpverleners een opleiding SHR gevolgd.


Lees meer  
27 Oct 2021 - Nieuws

Dag van de ergotherapie

'Wat als ergotherapie meer is dan bezighoudstherapie!'

Via de 'wat-als' posters, gebruikt op de opendeurdag, proberen we de stereotypen (net zolas hierboven), over ergotherapie wat ludiek uit te lichten.

Binnen de werkdomeinen werken-wonen-vrije tijd zijn er namelijk ontelbare individuele- en groepsdoelstellingen die behaald kunnen worden!

Lees meer  
21 Oct 2021 - Nieuws

YOUCA ACTION DAY

Vandaag was het opnieuw de YOUCA Action Day. Meer dan 15.000 leerlingen engageerden zich om voor één dag te gaan werken, en schenken hun loon vervolgens aan projecten tvv jongeren in Brazilië, de Filipijnen en in België.

In het PCM waren vandaag twee enthousiaste jongeren aan de slag. Yana gaat naar de Rhizo Sportschool (5de Sportwetenschappen) in Kortrijk en vervoegde voor 1 dag ons team van psychomotorische therapeuten. Matis zit in het 6de middelbaar van de Rhizo Hotelschool in Kortrijk en assisteerde Kevin en Patrick in het magazijn.

14 Oct 2021 - Nieuws

Opendeurdag PCM op zondag 10 oktober 2021

Onze opendeurdag op zondag 10 oktober 2021, n.a.v. de internationale dag van de mentale gezondheid, was een groot succes. Ongeveer 1.300 mensen kwamen een kijkje nemen in onze instelling die meer dan 300 jaar geschiedenis heeft in de mentale gezondheidszorg. Honderden medewerkers hebben zich ingespannen om voor de bezoekers een leerrijke en aangename ervaring te creëren. De weergoden waren ons bovendien gunstig gezind, wat de wandeling op het domein onder de heerlijke herfstzon een extra cachet gaf. 

U kunt nog steeds het levensverhaal van onze personages  lezen, inclusief hun quotes. 

Ook FOCUS-WTV kwam een kijkje nemen. Klik hier voor de reportage.

Lees meer  
30 Sep 2021 - Nieuws

Vaccinatiegraad PCM

Van het Vlaams instituut “kwaliteit van zorg” kregen we het feedbackrapport met betrekking tot de vaccinatiegraad van onze medewerkers door.

Met trots kunnen we meedelen dat we een vaccinatiegraad van 96,88% behaald hebben in het PCM. Dit ligt ruim boven het algemeen streefdoel van 95%.

21 Sep 2021 - Nieuws

Doe mee aan de challenge #ikbennietverkeerd

Alweer een challenge op sociale media?! Inderdaad!!!

Je hoeft er geen pijn voor te lijden, je hoeft er geen bovenmenselijke inspanningen voor te doen en je hoeft je niet onsterfelijk belachelijk te maken voor de hele wereld.

Post op al je sociale media een foto van jezelf, alleen of met vrienden, familie, collega's, met jouw huisdier ... met één of meerdere kledingstukken omgekeerd (binnenstebuiten) aan en vermeld daarbij de hashtag #ikbennietverkeerd

Hoe ‘zot’ of liever ‘origineel’ de achtergrond, de pose of de gelaatsuitdrukking is, laten we aan jou over.

Daag al jouw contacten uit om hetzelfde te doen!

Lees meer  
25 Aug 2021 - Nieuws

Jobstudenten 2021

Deze zomer konden we opnieuw rekenen op de hulp van tal van jobstudenten!

We willen hen graag één voor één bedanken voor al hun inzet.

13 Aug 2021 - Nieuws

Zomeractiviteit ijsjesnamiddag

Onze afdelingen organiseren de hele zomer lang zomeractiviteiten voor onze patiënten. 

Op de Horizon konden ze deze week genieten van een ijsjesnamiddag. 

05 Aug 2021 - Nieuws

Agressiecoach, spilfiguur in een veranderend zorglandschap

Stafmedewerker Elly Vervaeke is vertrouwd met hoogoplopende spanning en agressie op de werkvloer. Ze stond tot voor kort aan het hoofd van de opname- en crisisafdeling Cura. Een tijdje geleden maakte ze de overstap naar de 'staf'. Onlangs volgde Elly een opleiding tot 'agressiecoach', niet om scheidsrechter te kunnen spelen bij conflicten, maar net om op een herstelgerichte manier te werk te gaan, en volop in te zetten op preventie van agressie en op het doordacht aanpakken van de situatie als er zich toch een incident voordoet. De patiënt en zijn familie worden daarbij als partner gezien. Eén van haar taken is nu het ondersteunen en coachen van de medewerkers in moeilijke situaties op het terrein. 

Lees meer  
28 Jul 2021 - Nieuws

Wereld Hepatitis Dag: verband tussen hepatitis en psychische aandoeningen?

Hepatitis B en hepatitis C zijn chronische ziektes die nog steeds vaak voorkomen en die we niet zomaar uit het oog mogen verliezen. Vandaag, op Wereld Hepatitis Dag, vragen we dan ook graag meer aandacht voor deze leverziektes. 

Hepatitis wordt hoofdzakelijk via bloed doorgegeven. Er wordt geopperd dat psychische aandoeningen onrechtstreeks een risicofactor zouden zijn om hepatitis op te lopen.

Lees meer  
27 Jul 2021 - Nieuws

Bedrijvigheid in het PCM

Op de bouwwerven heerst er momenteel een ongekende rust. Tijdens het bouwverlof genieten de bouwvakkers van een welverdiende vakantie. Ook in het PCM is het kalm … nog eventjes, want er staan nog heel wat projecten op de planning. 

Lees meer  
23 Jul 2021 - Nieuws

Villa Via in de kijker

Villa Via is een woonproject van het PC Menen waar vier ex-patiënten met een psychotische kwetsbaarheid onder het statuut van nabehandeling gedurende een jaar een intensieve begeleiding krijgen van een team van zorgverleners.

Lees meer  
12 Jul 2021 - Nieuws

Getuigenis Louic

Louic Depaepe is zytholoog, hij heeft net een origineel kookboek geschreven, en heeft terug zin om van alles te ondernemen. 

Nog niet zo lang geleden was Louic een patiënt in onze dagkliniek de Pendel. Nu wil hij zijn verhaal delen, o.m. omdat hij wil blijven vechten tegen die verschrikkelijke ziekte die ‘depressie’ heet, en anderen wil aanmoedigen om ook de moed niet op te geven.

Lees meer  
06 Jul 2021 - Nieuws

Zomeractiviteiten Horizon

Bij afwezigheid van de zon hierbuiten, des te meer zonnetjes in huis! Zorgdivisie Horizon zorgt voor aangepaste activiteiten tijdens de vakantieperiode voor hun patiënten. Het normale dagschema maakt in de zomer even plaats voor extra leuke, lekkere, aangename momenten.

Lees meer  
30 Jun 2021 - Nieuws

Social Media Day

Op ‘Social Media Day’ willen we onszelf eens voorstellen, de werkgroep achter de 'schermen'. We komen vanuit verschillende hoeken van het PCM, zowel de directe patiëntenzorg als de personeelszorg is vertegenwoordigd.

Sinds februari 2020 zijn we actief op Facebook, Instagram en LinkedIn. Meteen een erg pittig jaar om te starten maar we gingen de uitdaging aan.

Lees meer  
17 Jun 2021 - Nieuws

EK-burger

PCM supportert mee voor de rode duivels! We konden deze middag proeven van de heerlijke EK-burgers! Complimenten aan de chefs! 

16 Jun 2021 - Nieuws

Maand van de handhygiëne

Deze maand stellen we handhygiëne in de kijker. Dit jaar hebben we er voor gekozen om ons specifiek te richten naar onze patiënten.

Lees meer  
10 Jun 2021 - Nieuws

Opleiding Conflichthantering

Afgelopen dinsdag volgden onze leidinggevenden de opleiding conflicthantering. Tijdens deze opleiding kregen ze een kader en handvaten om verder mee aan de slag te gaan binnen hun team.

07 Jun 2021 - Nieuws

Grensloop Menen

Naar jaarlijkse gewoonte waren we vorige week actief in de Grensloop hier in Menen. Er werd dit jaar een coronaproof editie georganiseerd (‘trailrun’) over drie dagen. Men kon kiezen voor een parcours van 5, 10, 20 of 30 km in en rond de groene omgeving van Lauwe. 

Binnen PCM ging men de strijd aan om de trofee ‘sportiefste team van PCM’ in de wacht te slepen.

Lees meer  
05 Jun 2021 - Nieuws

Wereldmilieudag

Vandaag is het 'Wereldmilieudag'!

Ook wij willen ons steentje bijdragen om onze ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Bij de bouw van de nieuwe keuken in 2011 werd er daarom gekozen voor een afvaltank. Deze tank verwerkt al het voedselafval tot biogas. Op deze maier dragen we bij tot duurzame, hernieuwbare energie.

03 Jun 2021 - Nieuws

World Bicycle Day

Vandaag is het 'World Bicycle Day' deze laten we niet onopgemerkt voorbij gaan. Deze morgen werd namelijk de nieuwe, ruime fietsenstalling in gebruik genomen. Met deze investering in extra infrastructuur hopen we de duurzame mobiliteit nog meer te stimuleren bij onze werknemers.

Lees meer  
02 Jun 2021 - Nieuws

Nieuwe aanwinst in het PCM

Dankzij het goede weer kon onze tuinman Kurt meteen de nieuwe aanwinst van het PCM testen. Het gaat om een spiksplinternieuwe professionele grasmaaier, type TORO 8000, met een maaibreedte van 122 cm.

Lees meer  
12 May 2021 - Nieuws

Dag van de Verpleegkunde

Op 12 mei was het de internationale Dag van de Verpleegkunde. Onze teams zetten zich dag en nacht in voor hun patiënten. Elk team koos een kernwoord waarmee ze hun sterkte willen omschrijven.

Bekijk ons filmpje.

Lees meer  
05 May 2021 - Nieuws

Rajae, verpleegkundige Cura op Focus-WTV

Rajae, verpleegkundige op de Cura, vertelt op Focus-WTV over haar job in het PCM en de keuze om te werken in de geestelijke gezondheidszorg.

Heb je de reportage gemist, dan kan je ze hier nog eens bekijken.

30 Apr 2021 - Nieuws

Kindvriendelijk ziekenhuis

Binnen ons ziekenhuis willen we aandacht besteden aan een kindvriendelijk onthaal, zodat het voor kinderen van opgenomen ouders aangenaam is om op bezoek te komen.

Om de speelhoekjes op de afdelingen op te frissen, vroegen we aan ons activiteitencentrum ContACT om enkele speelgoedkisten en banken op te fleuren. Erwin stak de handen uit de mouwen en toverde deze kist al om tot een kleurrijk resultaat!

Lees meer  
17 Mar 2021 - Nieuws

Ervaringswerker Eef: "Professioneel aan de slag met je eigen herstelervaring"

"Als ervaringswerker wil ik de mensenvooral hoop en perspectief bieden".

Vorig jaar maart 2020. Eef Verschaeve, 39 jaar, zoekt een nieuwe uitdaging. Ze wil in onze regio alservaringswerker aan de slag in de geestelijkegezondheidszorg en besluit spontaan te solliciterenin het PCM. Ze mag meteen op gesprek komen enhalverwege mei, in volle coronacrisis, betreedt ze hetPCM voor het eerst als personeelslid.

Lees meer  
26 Jan 2021 - Nieuws

Beat the virus

We willen allemaal snel ons ‘gewone leven’ terug opnemen. Vaccineren maakt dit mogelijk.

Enkele PCM-medewerkers en een patiënt roepen iedereen op om zich te laten vaccineren. Er zijn wel 1.000 redenen, er is maar 1 doel: BEAT THE VIRUS! Vaccineren is het beste plan. Een efficiënt alternatief is er niet, of zoals ze in het Engels zeggen: There Is No Alternative, kortweg TINA.

Bekijk zeker nog eens ons filmpje.

Lees meer  
11 Dec 2020 - Nieuws

Zeg het eens met muziek ...

Kijk en luister naar een samenwerking van Steffi en Saar, therapeuten in 'ons huis'.

Dit is hun 'muzikaal hart onder de riem' voor iedereen die er nood aan heeft. Voor patiënten, collega's, familieleden, bezoekers, kennissen, buren, onbekenden, ...

Lees meer  
09 Nov 2020 - Nieuws

Videobellen in de zorg - Tijdelijk fenomeen of 'here to stay'?

Corona gaf beeldbellen in de zorg een onverwacht elan. Maar het is veel meer dan louter een alternatieve manier voor zorgverleners om patiënten te 'zien' in tijden van lockdown. Beeldbellen maakt deel uit van de 'blended' hulpverlening.

Wat dit betekent en hoe we in het PCM en in de mobiele teams Impact en Amphora videobellen inpassen in de behandeling, lees je in ons artikel: 'Videobellen in de zorg, tijdelijk fenomeen of here to stay'. en bekijk hier onze instructievideo. 

Lees meer  
10 Oct 2020 - Nieuws

10-daagse van de geestelijke gezondheidszorg

Zes moedige getuigenissen, zes authentieke verhalen, één boodschap: 'Psychologische hulp zoeken, is geen teken van zwakte. Het getuigt van moed en kracht.'

Lees hier alle artikels in de reeks '10-daagse van de geestelijke gezondheidszorg'.

Lees meer  
23 Sep 2020 - Nieuws

Accent op Talent

De meeste medewerkers kennen hun directe collega’s redelijk goed. Je zit in hetzelfde team, je werkt op dezelfde dienst, je deelt een bureau … Tijdens de koffiepauze of lunch zijn de kinderen, de hobby’s of andere interesses dan wel vaker een gespreksonderwerp. Maar velen weten niet wat collega's van andere diensten doen in hun vrije tijd. Hoe goed kennen we elkaar nog? Wat weten de ‘anciens’ die al jarenlang lief en leed met elkaar delen, van de nieuwe medewerkers die ons ziekenhuis de laatste tijd hebben versterkt en vice versa?

Lees meer  
11 Sep 2020 - Nieuws

Dirk, vrijwilliger op de Kade

Dirk werkt als vrijwilliger op de Kade, de afdeling voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis en/of verslavingsproblematiek. In een openhartig interview vertelt hij over zijn activiteiten als vrijwilliger, zijn eigen opname en zijn 'drukke agenda'. Met zijn enthousiasme en gedrevenheid weet hij iedereen te inspireren. 

Lees meer  
12 Aug 2020 - Nieuws

Jobstudent Maxime: Vlog

Maxime vertelt in zijn vlog hoe het is om hier als student te werken. Benieuwd naar zijn filmpje? Bekijk het dan snel!

Lees meer  
01 Jul 2020 - Nieuws

Dossier' Psychiatrie en mentaal welzijn in het nieuwe normaal'

Tijdens de eerste coronagolf interviewden we enkele experts, onze eigen hoofdarts dr. Renier en toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block over de invloed van corona op de psychiatrie. U kunt de artikels hier nog eens nalezen. 

Lees meer  
06 Feb 2020 - Nieuws

Lancering Sociale Media

Vanaf februari 2020 kan iedereen op op Facebook, Instagram en LinkedIn het reilen en zeilen van het PCM volgen. De lancering ging gepaard met een event en een zelf gemaakt filmpje waarbij alle afdelingen en diensten de revue passeren.

Lees meer  
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×