Nieuws & vormingen

Maak uw keuze door op de foto's te klikken.

NIEUWS

26 Jan 2023 - Nieuws

Gedichtendag 2023

Vandaag is het Gedichtendag en start ook de Poëzieweek. Vorig jaar publiceerden we nog enkele gedichten van een Steven, medewerker Technische Dienst. Dit jaar is het de beurt aan Andy, patiënt op de Kade. Geniet van zijn mooie gedicht.

23 Jan 2023 - Nieuws

Inspiratiemoment & Nieuwjaarsreceptie

Na drie jaar kon er eindelijk weer een nieuwjaarsreceptie plaatsvinden in ons ziekenhuis, maar niet vooraleer we geïnspireerd werden door het fel gesmaakte inspiratiemoment, gebracht door Geert en Klaas van onze dienst zinzorg & pastoraal. Dit jaar kozen ze voor ‘LEVEN’ als centrale thema.

Lees meer  
16 Jan 2023 - Nieuws

(No) Blue Monday

Vandaag is het ‘Blue Monday’. Het zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn (afgeleid van het Engelse begrip ‘feeling blue’: somber, depri zijn). Toch is er geen enkel wetenschappelijk bewijs hiervoor.

Lees meer  
11 Jan 2023 - Nieuws

Centrale inschrijving geplande opnames

Een jaar geleden zijn we in het PCM gestart met het centraliseren van een deel van de administratieve inschrijving van patiënten. Vroeger werd de volledige afhandeling van geplande opnames uitgevoerd door verpleegkundigen op de afdeling zelf.

Lees meer  
29 Dec 2022 - Nieuws

PCM doneert warmte!

Op donderdag 29 december organiseerden onze PMT’ers (psychomotorische therapeuten) een leuke volksspellennamiddag in de sporthal. Iedereen kon er ook genieten van een lekkere pannenkoek met warme chocomelk. In december werden er ook al snoepzakjes verkocht aan het personeel. Alle opbrengsten gaan naar de 'Welzijnsschakel' in Menen. Het definitieve eindbedrag is nog niet gekend, maar de PMT mikt op een bedrag tussen de 500 en 750 euro! Dank aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen!

Lees meer  
22 Dec 2022 - Nieuws

Een warme attentie voor de medewerkers

De voorbije dagen mocht het personeel van het PCM een 'warm geschenk' van de directie in ontvangst nemen, nl. een zachte, kwaliteitsvolle fleece trui. Patricia Houthoofd, directie patiëntenzorg, overhandigde officieel de eerste trui aan Els van het economaat. Of je deze nu aantrekt op het werk, tijdens een frisse winterwandeling of thuis voor de ‘buis’, koud zal je het zeker niet hebben! Een toffe attentie!

19 Dec 2022 - Nieuws

NIEUW! High Intensive Care-Unit in PCM

Op 20 maart wordt de gesloten crisisunit CURA, die momenteel 10 bedden telt, uitgebreid tot 22 bedden door in te gaan op de oproep van Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om de residentiële zorg in de psychiatrische ziekenhuizen te intensifiëren en dus meer handen aan het bed te voorzien. Hierdoor krijgt het PCM officieel een High Intensive Care-Unit (of HIC).

Lees meer  
15 Dec 2022 - Nieuws

Accent op Talent: Hans Braekeveldt

Het is alweer een tijdje geleden dat we op zoek gingen naar een bijzonder talent bij onze medewerkers. Even rondvragen en er kwamen al snel tientallen namen naar boven van mensen die we konden interviewen. Hans Braekeveldt, een relatief nieuwe aanwinst voor ons ziekenhuis, was bereid om ons mee te nemen achter de schermen van H3ktor, zijn rockband waarmee hij West-Vlaamse podia doet daveren op hun grondvesten.

Lees meer  
06 Dec 2022 - Nieuws

Website / App in de kijker

Het PCM is al enkele jaren aan de slag met 'online hulp'. We zoeken naar kwaliteitsvolle websites en apps, die ondersteuning kunnen bieden aan zowel de patiënt als de hulpverlener.

Geregeld zetten we ook een website in de kijker. Tijdens therapiesessies  of individuele gesprekken gaan we dan eens dieper in op de inhoud van de website. Deze keer is de app 'Crisisbuddy' aan de beurt. Crisisbuddy is ontwikkeld voor jongeren, maar kan ook gebruikt worden door volwassenen. Deze app helpt in het leren omgaan met heftige emoties en gedachten in crisissituaties.

Lees meer  
10 Nov 2022 - Nieuws

Lichttherapie

U hebt het waarschijnlijk ook al opgemerkt? De donkere wintermaanden staan terug voor de deur. In de winter voelen we ons sneller moe, minder energiek en somberder. Er is een gebrek aan natuurlijk daglicht en hierdoor raakt ons lichaam en biologische klok ontregeld. Velen onder ons ervaren hierdoor een winterdip

Binnen de polikliniek bieden we daarom ook lichttherapie aan. Deze boost van licht zorgt voor meer energie, een betere stemming en een meer gebalanceerde biologische klok.

Lees meer  
19 Apr 2022 - Nieuws

Ombudsdienst Geestelijke Gezondheidszorg in een nieuw jasje

Op 18 april was het de Internationale Dag van de Rechten van de Patiënt. De externe ombudsfunctie voor de geestelijke gezondheidszorg grijpt deze datum aan, om de ombudsfunctie in ons land een make-over te geven. Ze lanceert een nieuwe naam: Onafhankelijke Ombudsdienst Geestelijke Gezondheidszorg of OOGG, er is een nieuwe logo en ook de website zit in een nieuw fris jasje. Ze willen nog meer het bewustzijn rond patiëntenrechten ondersteunen en focussen op zichtbaarheid en toegankelijkheid.

Dit jaar bestaan de wet op de patiëntenrechten in België trouwens 20 jaar. Ook in het PCM zullen we nog in 2022 nog de nodige aandacht besteden aan de rechten van de patiënt. Wordt dus vervolgd …

Neem ondertussen zeker een kijkje op de website van de OOGG: https://oogg.be/

Lees meer  

Nieuwsarchief

In ons nieuwsarchief bewaren we een selectie van de meest interessante, merkwaardige of boeiende nieuwsitems van de voorbije periode. Leuke filmpjes of boeiende artikels kunt u daar zeker terugvinden. 

Indien u een artikel of nieuwsbericht niet terugvindt, kunt u altijd met ons contact opnemen.

Sociale media

Sociale media PCM

Sinds 2020 is het PCM ook aanwezig op sociale media. We zijn te volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn. Onze video’s staan ook op ons Youtube-kanaal.

Via deze media willen we zowel patiënten, medewerkers en hun familie en vrienden, en het grote publiek een kleine inkijk geven in ‘het leven zoals het is’ in ons ziekenhuis.

Daarnaast delen we bepaalde informatie, verwijzen we naar interessante initiatieven op het vlak van geestelijke gezondheid, publiceren we nu en dan eigen interviews …

Het is niet de bedoeling dat er zware polemieken gevoerd worden.

We vragen aan de personen die reageren op onze berichten, om steeds de privacy van anderen te respecteren: geen namen, foto’s of informatie van/over derden (patiënten, medewerkers, artsen …) vermelden, niet verwijzen naar concrete casussen …

Er is ook geen ruimte voor discriminerende opmerkingen, pestgedrag of haatdragend taal.

Indien u vragen of klachten hebt over het ziekenhuis, kan u altijd rechtstreeks contact opnemen met het medisch secretariaat of de ombudsdienst. Er zal samen met u  naar een oplossing gezocht worden.

Eigen sociale media

In het kader van de privacy-wetgeving vragen we aan patiënten, bezoekers en medewerkers om ook op de eigen sociale media geen privé-informatie te delen van/over (mede)patiënten, personeel, artsen, etc. Dit gaat zowel over namen, foto’s als alle andere persoonsgebonden informatie. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen in ons ziekenhuis.  Indien je meer wil weten over ons privacybeleid, klik hier.

 

VORMINGEN / INFOSESSIES / ACTIVITEITEN

Momenteel staan er geen nieuwe vormingen gepland.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×