Nieuws & vormingen

NIEUWS

03 Oct 2022 - Nieuws

Neen tegen zwerfvuil!

In de week van 3 tot 9 oktober 2022 vindt de 'Week van de Handhaving op zwerfvuil en sluikstort' plaats. Er is een verhoogde aandacht voor sluikstorten en zwerfvuil in het straatbeeld. Ook binnen ons ziekenhuis steken we de handen uit de mouwen.

30 Sep 2022 - Nieuws

10-daagse Geestelijke Gezondheid

In het kader van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheidszorg, van 1 tot 10 oktober, worden diverse activiteiten georganiseerd in onze regio: van 'Soep met Babbeltjes' in Kortrijk, een zangnamiddag in Waregem of 'Kom een Caken' in Menen. We willen taboes doorbreken, informatie en ervaringen delen, en natuurlijk elkaar ontmoeten in een leuke sfeer.

Lees meer  
30 Sep 2022 - Nieuws

Congres GGZ

Wat wordt het nieuwe normaal in de geestelijke gezondheidszorg? We sloten met een kleine delegatie van het PCM aan op het 11e Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres in UAntwerpen (20/09/'22). Nu de wereld stilaan weer rechtkrabbelt, maar klappen blijft incasseren, worden evaluaties en afwegingen gemaakt over de afgelopen periode. En dit onder het motto: 'van grote zorgen naar krachtige oplossingen'. We konden kiezen uit een aanbod van vormingen/ symposia/ workshops zodoende huidige kennis uit te breiden en bewust te raken van de tendensen in GGZ-land. Ons motto: "Leren van het verleden, leven in het vandaag, en hopen voor morgen. Maar nooit ophouden met vragen stellen" (A. Einstein).

29 Sep 2022 - Nieuws

Ken jij de buddywerking al?

"Samen toffe activiteiten doen in een ongedwongen, ontspannen sfeer” zo vat Nele de ‘buddywerking’ samen in één zin. Nele is iets meer dan een jaar ‘buddy’ van Jef.

Personen met een psychische kwetsbaarheid kunnen terecht in 1 van de 13 regio’s onder de vleugels van 'Buddywerking Vlaanderen'. Daar worden ze in contact gebracht met een ‘buddy’, waarmee ze op regelmatige basis samen leuke dingen kunnen doen om zo uit hun sociaal isolement te geraken.

Lees meer  
27 Sep 2022 - Nieuws

Boosterprik in het PCM

In het PCM bieden we opnieuw het boostervaccin aan tegen Covid-19. Een deel van de medewerkers en cliënten (van o.m. ContAct) kregen vandaag hun prik toegediend. Volgende week volgt er nog een tweede vaccinatiemoment voor personeel en patiënten.

20 Sep 2022 - Nieuws

Lezing 'Overdracht en Tegenoverdracht door dr. Marc Hebbrecht

Vandaag was dr. Marc Hebbrecht op bezoek in het PCM. Hij kon ons boeien met een lezing over de therapeutische fenomenen 'overdracht' en 'tegenoverdracht'.

Lees meer  
12 Sep 2022 - Nieuws

12 september: Mindfulness Day

Mindfulness is een staat van bewustzijn die ontstaat door aandacht te schenken, doelbewust, in het huidige moment, en dit zonder te oordelen. Veel van onze energie verliezen we in wat was en wat nog komen moet. Hierdoor missen we het hier en nu. Mindfulness leert ons bewuster te zijn van de rijkdom van het huidige moment. Je leert gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen in een ander perspectief te zien en ervaart meer helderheid, rust en kracht in het leven. Er is evidentie voor het werkzame effect van mindfulness bij mensen met stemmingsstoornissen, depressie, chronische pijn en verslavingen. De mindfulness training vormt dan ook onderdeel van het zorgaanbod in PCM. Enkele medewerkers hebben zich verdiept in deze methodiek om de mindfulnesstraining te kunnen aanbieden.

10 Sep 2022 - Nieuws

Werelddag Suïcidepreventie

Op 10 september wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding

De Vlaamse overheid heeft de laatste jaren, samen met het VLESP, Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, richtlijnen en adviezen uitgewerkt, waaraan bv. psychiatrische instellingen moeten voldoen. De zorginspectie voert onaangekondigde inspecties uit om na te gaan hoe goed de zorginstellingen alle voorwaarden op het vlak van suïcidepreventie in hun zorg hebben geïmplementeerd en ze ook naleven op de werkvloer. In juli ll. kreeg ook het PCM bezoek van de auditoren van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees meer  
29 Aug 2022 - Nieuws

Voorstelling van de patiëntenrechten op de afdelingen

Onafhankelijke ombudsvrouw Cindy De Wilde is momenteel bezig met een rondgang op onze afdelingen om de patiëntenrechten uit te leggen. "Soms worden er wel onverwachte of grappige vragen gesteld ...", aldus Cindy. "Maar veel mensen blijken toch goed op de hoogte te zijn van hun rechten als patiënt." Vandaag was de Pendel aan de beurt.

Lees meer  
24 Aug 2022 - Nieuws

Nieuwe vorming: Slaap beter, leef beter

Nu de vakantieperiode op zijn einde loopt, kijken we vooruit naar een aantal opleidingen in het PCM. Er staan momenteel al twee vormingen op het programma: een éénmalige infosessie van de polikliniek over 'Slaap beter, leef beter' én een 4-delige training 'Beter omgaan met slaap'. Wenst u zich in te schrijven voor de éénmalige infosessie, klik dan 'hier', voor de 4-delige training klikt u 'hier'.  

19 Apr 2022 - Nieuws

Ombudsdienst Geestelijke Gezondheidszorg in een nieuw jasje

Op 18 april was het de Internationale Dag van de Rechten van de Patiënt. De externe ombudsfunctie voor de geestelijke gezondheidszorg grijpt deze datum aan, om de ombudsfunctie in ons land een make-over te geven. Ze lanceert een nieuwe naam: Onafhankelijke Ombudsdienst Geestelijke Gezondheidszorg of OOGG, er is een nieuwe logo en ook de website zit in een nieuw fris jasje. Ze willen nog meer het bewustzijn rond patiëntenrechten ondersteunen en focussen op zichtbaarheid en toegankelijkheid.

Dit jaar bestaan de wet op de patiëntenrechten in België trouwens 20 jaar. Ook in het PCM zullen we nog in 2022 nog de nodige aandacht besteden aan de rechten van de patiënt. Wordt dus vervolgd …

Neem ondertussen zeker een kijkje op de website van de OOGG: https://oogg.be/

Lees meer  

Nieuwsarchief

In ons nieuwsarchief bewaren we een selectie van de meest interessante, merkwaardige of boeiende nieuwsitems van de voorbije periode. Leuke filmpjes of boeiende artikels kunt u daar zeker terugvinden. 

Indien u een artikel of nieuwsbericht niet terugvindt, kunt u altijd met ons contact opnemen.

Sociale media

Sociale media PCM

Sinds 2020 is het PCM ook aanwezig op sociale media. We zijn te volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn. Onze video’s staan ook op ons Youtube-kanaal.

Via deze media willen we zowel patiënten, medewerkers en hun familie en vrienden, en het grote publiek een kleine inkijk geven in ‘het leven zoals het is’ in ons ziekenhuis.

Daarnaast delen we bepaalde informatie, verwijzen we naar interessante initiatieven op het vlak van geestelijke gezondheid, publiceren we nu en dan eigen interviews …

Het is niet de bedoeling dat er zware polemieken gevoerd worden.

We vragen aan de personen die reageren op onze berichten, om steeds de privacy van anderen te respecteren: geen namen, foto’s of informatie van/over derden (patiënten, medewerkers, artsen …) vermelden, niet verwijzen naar concrete casussen …

Er is ook geen ruimte voor discriminerende opmerkingen, pestgedrag of haatdragend taal.

Indien u vragen of klachten hebt over het ziekenhuis, kan u altijd rechtstreeks contact opnemen met het medisch secretariaat of de ombudsdienst. Er zal samen met u  naar een oplossing gezocht worden.

Eigen sociale media

In het kader van de privacy-wetgeving vragen we aan patiënten, bezoekers en medewerkers om ook op de eigen sociale media geen privé-informatie te delen van/over (mede)patiënten, personeel, artsen, etc. Dit gaat zowel over namen, foto’s als alle andere persoonsgebonden informatie. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen in ons ziekenhuis.  Indien je meer wil weten over ons privacybeleid, klik hier.

 

VORMINGEN / INFOSESSIES / ACTIVITEITEN

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×