Coördinator Activiteitenbegeleiders
Katrien Vandamme Emma Delbeke    
  Erika Everaert    
  Fien Matton    
  Celestien Volcke    
  Didier Deleersnijder    
  Lien Duprez    
 056 21 01 63

ContACT

ContACT (Centrum voor ONTmoeting en ACTivering) is een laagdrempelig centrum voor en door mensen met een (langdurig) psychische kwetsbaarheid die op zoek zijn naar een dagaanbod en behoort tot het luik nazorg.

ContACT wil structuur en ondersteuning bieden bij het herstelproces van de cliënten.

Dit doen we door de focus te leggen op de kwaliteiten, de mogelijkheden en de interesses van de cliënten = krachtgericht.

We vertrekken vanuit de vragen, noden en interesses. Enerzijds versterken en stimuleren we de zelfstandigheid en zoeken we samen naar een antwoord op de vraag, vanuit het persoonlijk plan van de cliënt. Cliënten worden uitgedaagd om zelf verantwoordelijkheid en initiatief te nemen.

Anderzijds voorzien we een aanbod voor wie de drempel naar de huidige maatschappelijke voorzieningen te groot is. Omdat we naast activering ook oog blijven hebben voor het luik ontmoeting zijn er zowel vrijblijvende activiteiten (ontmoeting/zonder druk, dwang) als activiteiten waar meer engagement voor nodig is. Hierbij werken we vooral presentiegericht om zo toch het herstelproces te realiseren.

Het aanbod is sterk afhankelijk van de interesses en de mogelijkheden van de cliënten. De activering gebeurt binnen een atelierwerking:

  • het kaarsenatelier: op bestelling voor geboortes, communies, huwelijken …
  • het houtatelier: restaureren en opfrissen van meubelen
  • het semi-industrieel atelier: K-Lumet, afhankelijk van opdrachten van externe bedrijven, mailings …
  • het creatief atelier: wenskaarten, pampertaarten, naaiwerkjes (enveloppes, bestekzakjes, mondmaskers ...), gepersonaliseerde geschenken …
  • huishoudelijke taken: dagelijks verse soep, kook- en bakactiviteiten, dagelijks onderhoud van de locatie, planten verzorgen
  • bewegings- en lichaamshygiëne
  • aanbod van kranten, ruimte voor het uitvoeren van individuele hobby’s, mogelijkheid tot computergebruik met internet

De aanmelding bij ContACT gebeurt steeds door een doorverwijzer (arts / instelling).

Het hoofdgebouw van ContACT met de kantoren, een aantal leef- en werkruimtes en het winkeltje waar leuke zelfgemaakte creaties (zoals kaarsen, wenskaarten, pampertaarten ..;) verkocht worden, bevinden zich in de Bruggestraat 63 in 8930 Menen. Het kaarsenatelier en het atelier van de houtbewerking bevinden zich op het einde van de Benediktinessenstraat, achter het PCM.

Kostprijs: € 1,- euro per dagdeel.

Producten kopen, bestellen, iets laten maken, uw meubeltjes restaureren, mailings of etikettering voorzien? Dat kan!

De producten (vooral geschenkartikelen zoals kaarsen, wenskaarten, originele bloempotjes, pampertaarten, sleutelhangers …) die vervaardigd worden binnen de ateliers, worden ook verkocht. Hiervoor kan je terecht in het winkeltje in de Bruggestraat 63 in Menen en dit elke weekdag tussen 9u en 16u behalve op woensdagnamiddag.

Daarnaast maken we ook producten op bestelling, bv. met een naam, datum, een eigen spreuk ... 

ContACT staat ook open voor allerlei werkjes zoals mailings, verpakkingen, etikettering, enz. Bovendien beschikken wij ook over een houtatelier. Hebt u thuis nog een meubel dat een opfrissingsbeurt kan gebruiken, informeer dan zeker eerst eens bij ons.

 056 21 01 63  contact@pcmenen.be

Getuigenis

Wanda wou de perfecte dochter zijn, ze was steeds de primus van de klas, ze is creatief, nieuwsgierig en ondernemend. Maar het gevoel 'anders' te zijn, kon ze nooit van zich afschudden. Ze is hoogsensitief en hoogbegaafd, maar ziet dit eerder als een gevaarlijke cocktail, dan een troef. Ze kende een ongelukkige, eenzame jeugd, en ook als volwassene vond ze geen rust.

Nu is ze 43 en heeft minstens 14 opnames in de psychiatrie achter de rug. Een eetstoornis, depressie, zelfverwondend gedrag, verslaving ... het zijn geen onbekenden voor Wanda. Na een verkeersongeval onder invloed kwamen daar nog eens blijvende lichamelijke letsels bij. Maar Wanda weigert zich erbij neer te leggen.

Haar laatste opname, op De Kade, dateert van deze zomer. Nu gaat ze nog naar ContAct. Ze engageert zich in tal van activiteiten en kunst is haar uitlaatklep geworden. Klik op onderstaande link om het volledig interview te lezen.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×