Voorstelling van de patiëntenrechten op de afdelingen

Dit jaar bestaat de ‘Wet op de Patiëntenrechten’ 20 jaar. Deze rechten zijn ondertussen bij alle zorginstellingen goed ingeburgerd. Elke patiënt zou zijn rechten moeten kennen of weten waar hij/zij ze kan terug vinden. Toch merken we dat dit niet altijd het geval is.

Samen met de onafhankelijke ombudsvrouw Cindy De Wilde willen we daar iets aan doen. Cindy is momenteel bezig met een rondgang op onze afdelingen. Ze legt op een toegankelijke manier aan de aanwezige patiënten de rechten uit. Vandaag was het dagziekenhuis ‘De Pendel’ aan de beurt.

“De infosessies zijn heel boeiend en op elke afdeling anders. Ik wil de voorstelling op een actieve manier brengen. Ik gebruik bv. een dobbelsteen met stellingen. Ik leg de rechten vooral uit aan de hand van concrete, herkenbare voorbeelden. Veel mensen blijken toch goed op de hoogte te zijn van hun rechten als patiënt. Soms worden er wel onverwachte of grappige vragen gesteld. Er komen vaak interessante gesprekken tot stand. De meeste patiënten en medewerkers vinden de sessies zeker nuttig”, aldus Cindy.

Wil je zelf ook meer weten over jouw rechten als patiënt? Klik dan hier.

Je kan er ook folders downloaden van de overheid en van het Vlaams Patiëntenplatform.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×