De eerstejaars studenten Verpleegkunde van Vives Roeselare waren vandaag terug op bezoek in ons ziekenhuis. Na de positieve feedback van de studenten vorig jaar, kregen we opnieuw de vraag van Vives om te mogen langskomen.

Sinds de hervorming van de bacheloropleiding Verpleegkunde is het nog belangrijker om tijdens de studies al zoveel mogelijk kennis op te doen van de verschillende domeinen in de zorg. Bij ‘Verpleegkunde’ denken de meeste studenten niet meteen aan psychiatrie. Onbekend is dan ook vaak onbemind.

Tijdens een intensieve namiddag informeerden we hen over de psychiatrie in het algemeen en de werking van ons ziekenhuis. Verpleegkundige Hans van de Wierde kwam vertellen over zijn job. Het werd een boeiend gesprek dat inzicht gaf in de verschillen tussen werken als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis en werken in een psychiatrisch ziekenhuis.

Een ervaringswerker deelde zijn pakkend verhaal. Hij sprak openlijk over de impact van alcoholgebruik.

Vervolgens werden de studenten actief ondergedompeld in een paar therapieën. Onze therapeuten hadden speciaal voor hen een sessie beeldende, muziek-, ergo- en psychomotorische therapie georganiseerd. Een patiënt volgde mee en gaf toelichting hoe hij de therapie ervaart en wat dit betekent voor zijn hersteltraject.

We hopen dat we de interesse voor de psychiatrie bij deze studenten hebben kunnen aanwakkeren en dat we binnen enkele jaren misschien een paar van hen mogen verwelkomen als nieuwe medewerkers in het PCM. En zelfs al kiezen ze voor een job als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis, in een huisartsenpraktijk of als thuisverpleegkundige, het blijft belangrijk om voeling te hebben met de geestelijke gezondheidszorg en aandacht te hebben voor het mentaal welzijn.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×