23 oktober: Dag van de Stilte

Vertragen en verstillen

Men wil de noodzaak van vertragen, verstillen en kwaliteitsvolle aandacht in de kijker zetten.

Maar wat is stilte? Je hebt eenzame stilte, stilte tussen mensen, stilte in de natuur, zelfs oorverdovende stilte. Wil je rust vinden door de stilte op te zoeken? Of kan je nu even geen stilte aan omdat de muren dan op je afkomen?

Verstilling en stilte hoeven ook niet altijd afwezigheid van geluid te betekenen. Betekent ‘stillekes’ in het West-Vlaams niet ‘op het gemak’, ‘rustig aan’? De relatie tussen wat stilte is en het bewustzijn is heel hecht. Wie niet tegen absolute stilte kan, ervaart net een versterking van prikkels en zal op een andere manier ‘verstillen’, bijvoorbeeld in de natuur, of net met wat muziek. Maar wie die letterlijke stilte opzoekt om rust te vinden, voelt dat het teveel aan intensiteit op dat moment even afneemt. Alles gaat wat trager als het stil is.

Kwaliteitsvolle aandacht

Wie aandachtig naar een ander luistert, is zelf vaak stil. Concentratie en aandacht slorpen ons op, maken het stil vanbinnen. Als je aandacht hebt voor wat je doet vertragen en verstillen en dus bewust op zoek gaat, vind je misschien jouw ideale stiltevorm, en helpt dat je om even een versnelling terug te schakelen. Met of zonder geluid.

Kies jouw soort stilte en geniet er eens extra van op 23 oktober.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×